Met de CEN in Lichtaart is er een einde gekomen aan het Belgische seizoen. Met een recordopkomst van 119 deelnemers kan de KSRR, de organisator, terugblikken op een geslaagde editie.

Naast de klassieke CEN-proeven, werden hier ook het BK voor jonge paarden gehouden: 6-jarigen in de 80km, de 5-jarigen in de 60km en de 40km was voor de 4-jarigen.

Sammy Seigers had al enkele weken een plan in zijn hoofd. Hij zou met L.I. Krezus de 80km starten en met niets minder dan een podiumplaats tevreden zijn. Hij nam dan ook vanaf de eerste meters resoluut de wedstrijd in handen en zette de anderen onder druk. Na de eerste lus konden slechts een viertal andere ruiters zijn tempo volgen. Sammy kwam als eerste door de vetgate en stond zo na 30km aan de leiding. De eerste lus zou al meteen de kopgroep drastisch verkleinen van 5 naar 3 met 1 uitsluiting van Jean-Marie Beckers en met Sien Buedts, tevens onze clubkleuren verdedigend, die teveel tijd nam voor de recuperatie. Zo konden slechts 2 anderen Sammy nog bijhouden met daarbij nog een Blauwbloes Nicolas Willems.
De tweede lus was een kopij van de eerste, Sammy die tempo strak hield en andere die al blij waren dat ze konden volgen. Ook na 60km bleef Sammy aan de leiding.
Bij vertrek van de derde en laatste lus had Sammy 5 seconden voorsprong op Reine Eischorn. Dus was Sammy’s tactiek duidelijk, die 5 seconden niet meer uit handen geven. De laatste lus vertrok Sammy dan ook als een pijl uit een boog en Eischorn kreeg het gat, ondanks een verwoede poging bij vertrek waar ze op amper 50 meter van Sammy hing, niet meer gedicht. Sammy bouwde zijn voorsprong zelfs nog uit gedurende de laatste 21km tot 10 minuten. Zo sluit Sammy het seizoen van L.I. Krezus in schoonheid af met een zege aan een snelheid van 16,4km/u.

Nicolas Willems moest na 2 ronden de rol lossen. Zijn jonge merrie kon het hoge tempo niet aan en hij reed de laatste lus alleen. Met zijn 6-jarige merrie kwam hij in aanmerking voor het BK en met de opgebouwde voorsprong door Sammy te volgen, kon hij de laatste lus wat op reserve rijden. Zo kwam hij knap als 3de over de meet en wordt daarenboven beloond met de titel van Belgisch Kampioen bij de 6-jarigen.
Sien Buedts startte hier haar eerste 80km met de hengst El Shah Yum Yum. De eerste lus ging ze vlot mee met de kopgroep, maar de onervarenheid deed haar elke ronde teveel tijd verliezen bij het aanbieden. Dit kostte haar een quasi zekere podiumplaats. Maar al bij al mag te tevreden zijn met een 6de plaats bij een eerste deelname op deze aftand.
Freddy Meurrens eindigde nog net in de top 10 met zijn opkomend talent Nibbles KH. Deze prestatie is meteen goed voor een bronzen medaille op het kampioenschap. Net na Freddy kon ook Sophie Kerkhove haar paard Jordin aanbieden bij de dierenartsen voor de finale keuring, meteen goed voor een 11de stek. En tot slot nog een debutant op het hoogste nationale niveau met Maaike Mafranckx en Zeno die zonder problemen een rustige wedstrijd reden en zo een 13de plaats behaalden.

Weinig te beleven in de 60km vanuit onze club met amper 2 Teamleden waarvan 1 uitgesloten en de andere, Raoul Ronsmans met Vadrouil de Plouvorn, die absoluut de kwalificatie moest veilig stellen en daarom aan de minimumsnelheid reed. Dit maakte dat iedereen op hem moest wachten voor de prijsuitreiking. Maar hij wist te slagen in zijn opzet wat hen een 12de plaats opleverde.

In de 40km rijden we wel weer in de prijzen met Peter Van den Brempt die met Paradoxus een 2de plaats behaalt. Zijn vrouw, Nancy Van de Walle reed met de jonge Perla uit eigen kweek, mee in zijn zog. Zo werd ze in optimale omstandigheden gepiloteerd naar de titel van Belgisch Kampioene voor de 4-jarige paarden. In de CEN was ze goed voor een 6de stek.
Robert Saey (Beegee) en Luk Heylen (Renoo) halen nog een top 10 met respectievelijk de 8ste en 9de plaats. Werner Bruyninckx (Kalyf Badia) en Liesje Deneyer (Surya DA) strandden op de 12de en 13de plaats.
Dimitri Ernst reed met de 4-jarige Quinta du Chemin du Bois en wist zich met een 14de plaats toch nog op het podium te hijsen van het BK, ze wonnen namelijk de zilveren medaille. Tot slot reed Kris Goyens met Noble Arab KA naar een 18de plek.

Ook in de 30km weinig animo van onze club uit ùmet wederom 2 starters en 1 geslaagde, maar Sven Van Loo zorgt hier met Capucine FL wel voor een mooie 2de plaats in hun tweede wedstrijd.

Om af te ronden vinden we nog 2 Teamleden in de 20km met Johan Wijns die wat gewenning kwam doen met Popodom en zonder problemen uitreed en een 14de plaats behaalde. Ook Ellen Bollaerts startte in deze kennismakingsreeks om enkele jongeren van hun talentenprogramma te begeleiden en wist toch nog een 17de plaats te grijpen.

Voor de volledige uitslag, klik hier.

Sponsors

Logo lsd_arabians_kleur logoenkelnaam