Etalle is één van de wedstrijden in het mooie glooiende landschap van de Gaume nabij Aarlen. Het parcours loopt deels over dezelfde paden als deze van Virton in mooie bossen met goede ondergrond. Ondanks de verre verplaatsing, zijn er altijd wel leden van onze club die de schoonheid en goede organisatie weten te appreciëren en de verplaatsing maken. Ook afgelopen weekend stonden er 8 leden aan de start en dat is niet onopgemerkt gebleven!

Het merendeel van onze Teamgenoten startten in de 80km met maar liefst 5 combinaties op 18 starters. Deze proef werd verreden in 2 lussen van elk 39km en deze lussen verlopen over heel andere wegen dan de lussen van 20 en 30km, dat maakt dat het een heel eerlijke wedstrijd is daar dat in de 80km geen gebruik gemaakt kan worden van kwalifciatieruiters om gaten op voorliggers te dichten.
In de vroege ochtend werd er al een eerste keer overvloedig met regen gegoten en dat zou vooral in de loop van de voormiddag nog enkele keren zo zijn. Niet alleen de deelnemers en grooms waren door en door nat, ook het parcours werd op vele plaatsen omgetoverd tot een ijsgladde baan.

Om 9u30 werd het startschot gegeven voor de 80km en Peter Van den Brempt, Nam Ee Leloux en Bruno Van Gestel startten mee in de groep. Enkele minuten later vertrok ook Wim Pauwels en meer dan 5 minuten na de groepsstart overschreed ook Maarten Stillaert de startlijn. Daarmee waren alle Blauwbloezen, reeds doorweekt, vertrokken.
Al in de aanvangskilometers vertrok er een kopgroep van 3 met daarin Peter Van den Brempt met Whinney Dragon. Zij namen snel een voorsprong van enkele minuten. Na enkele kilometers stak Wim Pauwels met AR Jabbar de grote groep voorbij en reed in achtervolging op de kopgroep. Na een 6-tal kilometer kwamen ook Maarten en LSD Marius op dreef en ook zij passeerden net voor het eerste groompunt de groep in achtervolging op Wim.

Deze situatie zou lange tijd onveranderd blijven met variërende verschillen tussen de groepjes. Tot ongeveer halverwege de eerste lus toen Wim vond dat het tijd was om orde op zaken te stellen. Hij reed in geen tijd het verschil met de kopgroep toe en eens daar gekomen, versnelde hij nog tweemaal om de tegenstand ervan te weerhouden hem te volgen.
Zo kwam Wim na de eerste lus als eerste binnen en kon zijn paard ook als eerste aanbieden. De 3 leden van de oorspronkelijke kopgroep hadden wat meer moeite om hun paard te laten recupereren en voor 2 van de drie was het jammer genoeg al einde race na deze lus. Ook voor Peter was het verdict hard, zijn paard was een van de slachtoffers van het gladde parcours en liep niet meer zuiver.
Zo kwam Maarten als derde binnen, wat later gevolgd door de grote groep waar Bruno Berezig als snelste van allemaal kon aanbieden en zo als vierde terug mocht vertrekken. Ook nam Ee Leloux ondervond geen problemen om Santos door de keuring te loodsen.

Wim vertrok uiteindelijk met een 10-tal minuten voorsprong op de nummer twee, die op haar beurt 5 minuten voorsprong had op Maarten. Bij de start van de tweede lus ging Wim door op zijn elan. Maarten had na 3 km de tweede reeds bijgebeend en liet deze meteen ter plaatse en ging alleen in achtervolging op Wim. En hier speelde dan de uitstekende atmosfeer binnen onze club, want omdat men als team nu eenmaal sterker is dan alleen, werd er ook tactisch gereden. Zo milderde Wim zijn tempo omdat een Teamgenoot alleen in achtervolging was. Op 15km van de meet kwamen Wim en Maarten samen en reden de rest van de wedstrijd samen uit om de paarden wat te sparen.

Bruno volgde in de achtergrond, ook hij beende de vrouw die als tweede vertrokken was snel bij, maar hij kon een jagende groep achtervolgers niet afhouden en zo kwamen een aantal ruiters terug bij hem. Wetende dat Berezig de snelste recuperatie had van alle deelnemers, was het voor hem zaak om mee te gaan in deze groep en ze in de vetgate te verslagen.
Zo geschiedde, Wim en Maarten bleven voorop en konden respectievelijk AR Jabbar en LSD marius als 1 en 2 aanbieden. Op een tweetal minuten kon Bruno hetzelfde doen met Berezig waardoor het podium compleet blauw kleurde. Dat dankzij uitstekend Teamwerk en tactisch inzicht van de ruiters die elk hun paard perfect inschatte en zo het beste resultaat konden behalen. Alledrie reden aan een gemiddelde van ongeveer 16km/u.
Ongeveer 3 kwartier later kwam ook Nam Ee Lelouw succesvol over de eindmeet en plaatste zich met Santos op een 11de plaats, kwalificatie en opdracht geslaagd.

In de 60km reed Jan seykens een succesvolle training met Malajka.

Liesje Deneyer was met Steeling TS de enige Blauwbloes in de 30km en slaagde in de kwalificatieproef met een 14de plek.

En tot slot hadden we ook nog Veerle Goossens die een training reed als begeleiding van een junior in de 20km met Limaya El Future.

Voor de volledige uitslag klik hier

Zondag 22 mei was de nieuwe datum voor de CEN in Lille, een organisatie van Lille Riders. Dit jaar konden de deelnemers kennis maken met een vernieuwd parcours en op één stevige bui na verliep dat wat het weer betreft op wieltjes.
In totaal kwamen 77 deelnemers opdagen en wat opvalt is het lage aantal uitsluitingen met amper 5 combinaties die verplicht uit wedstrijd werden genomen. Nochtans is er in de 80km even snel gereden als vorig jaar en toch stelden we op 20 combinaties slechts 1 uitsluiting vast om metabole redenen en 2 opgaves.

Van deze 20 combinaties in de hoogste reeks waren er maar liefst 8 van Team Elite en allen wisten de race goed uit te lopen, de meeste om zichzelf en/of hun paard te kwalificeren.
Bij aanvang van de wedstrijd reden Kurt Sterckx (Chimco DA) en Raoul Ronsmans (JJ Eelektra) goed mee vooraan in de kopgroep, maar omdat het een kwalificatiewedstrijd was voor Kurt, moest deze de snelheid in de tweede en derde lus laten zakken. Raoul en Kurt zouden uiteindelijk 9de en 10de worden aan 15km/u. Ingrid Celen en Semini van de Riethoek maakten de omgekeerde beweging en schoven wat plaatsjes op en kwamen zo vanaf de tweede ronde ook in het zog van de koplopers. Dankzij een snelle tweede lus kwamen zij in aanmerking voor een podiumplaats en werd het uiteindelijk een knappe derde plaats voor hen aan 17,5km/u. Nancy Van de Walle ging met Oslo goed mee gedurende de eerste 60km, maar besloten dan toch om de handdoek te werpen daar dat Oslo niet zo goed aanvoelde.
Jan Seykens kwam met Idris om de conditie te testen en dat leek wel redelijk snor te zitten. Zij werden nog mooi 7de. Sofie Ven had haar handen vol met een Diablo die in bloedvorm verkeerde en dat per sé wilde laten zien. Zij zochten het gezelschap op van Kurt en Raoul en finishten zo net na hen op plek 11.
Sophie Kerkhove (Jordin) startte samen met Maaike Mafranckx (Zeno) om hen te begeleiden in hun eerste 80km. Zij reden een zeer constante wedstrijd en speelden op veilig. Ze kwamen dan ook zonder problemen aan op plaatsen 16 en 17 en sloten zo het klassement af.

Ook in de 40km kunnen we rekenen op onze leden om een podiumplaats te behalen. Zo reed Sien Buedts met haar hengst El Shah Yum Yum naar een mooie tweede plaats. Kris Goyens startte met Noble Arab K.A. voor het eerst op deze afstand en behaalde nog een 9de plek.
Lia Verhoeven (Hamdi DA), Wim Pauwels (AR JAbbar) en Liesje Deneyer (Sultan de Alborada) reden buiten wedstrijd op deze afstand.

Slechts 1 Teamgenoot in de 30km met Werner Bruyninckx die met Kalyf Badia startte. Zij behaalden hier een 14de plaats.

Wel wat meer blauw in de 20km en wederom goed voor 2 podiumplaatsen. Els Vantroyen reed met Simba los naar de tweede plaats. Tevens met 0 strafpunten vinden we 1 trapje lager Kiel Maybritt met LI Opium. Diezelfde Maybritt startte ook een tweede paard in deze kennismakingsreeks, met Chester reed ze nog een 9de plaats bijeen. Mireille Wils startte met Vaniche, wat resulteerde in een 10de plek. Johan Wijns slaagde ook met de jonge Popodom en behaalde een verdienstelijke 15de positie in het eindklassement.

Voor de volledige uitslagen, klik hier.

Daags na de CEI in Ermelo (NL) was het aan de orgaisatoren van Mont-le-Soie in Vielsalm om hun wedstrijd te laten starten. Ook hier koude temperaturen en een lage opkomst met amper 48 deelnemers. Onder hen toch 9 Teamgenoten!

In de 80km was het met amper 3 concurrenten een makkie... Maar dat is zonder El Majied de Alborade en David Permentier gerekend. Zij starten immers altijd met het oog op een goed klassement. En dat was nu niet anders en de twee anderen waren een maatje te klain. Roex probeerde zolang mogelijk aan te klampen, maar moest dat bij de finale keruing bekopen. De andere tegenstander De Bie maakte zelfs geen aanstalte om David wat in de weg te leggen. Zo behaalde David alweer een mooie overwinning aan een snelheid van 13,82km/u.

Ook in de 40km konden we dankzij Sien Buedts en haar hengst El Shah Yum Yum een podiumplaats verzilveren. Zij werden knap 2de op slechts 3 strafpuntjes van de overwinning. Jan Seykens haspelde met Malajka een training af.

Het gros van de Blauwbloezen vertrokken in de 30km. Kris Goyens (Noble Arab KA) en Werner Bruyninckx (Kalyf Badia) kwamen net als Marie Van Laer (L.I. Kalinka) de kwalificatie veilig stellen. Allen slaagden hierin en behaalden respectievelijk plaatsen 9, 11 en 14. Dorien Van de Wiele was begeleider van dienst en reed een training met Arcan.

Tot slot hadden we nog Johan Wijns die met de jonge Popodom aan gewenning kwam doen. Snelheid was bijzaak en op het zware parcours reden ze dan ook net wat te traag. Veerle Goossens kwam een training en begeleiding doen met Limaya El Future.

Voor de volledige uitslagen, klik hier.

De enige CEI in Nederland is deze in Ermelo, met het parcours over het mooie landschap van de Veluwe. Deze wedstrijd vond plaats op 14 mei en zoals gewoonlijk stonden ook enkele leden aan de start in verschillende proeven.

Het weer tot daags voor de eigenlijke wedstrijd was zonnig, droog en warm. Jammer genoeg keerde het weer volledig op zaterdag met winterse temperaturen, ijskoude regen en alsof dat nog niet genoeg was een strakke wind met af en toe een hagelbui. Deze barre omstandigheden hebben hun tol geëist en dat uitte zich in een abnormaal hoog aantal uitsluitingen en opgaves voor een dergelijke omloop. Ook onze leden ontsnapte niet aan dit onheil...

In de CEI2*120km stonden 2 leden aan de start met Hémeline Piront (L.I. Krizos) en Maarten Stillaert (White Socks DA) en over hun wedstrijdverloop kunnen we vrij bondig zijn: Beiden reden in de voorste gelederen in de eerste twee ronden. Hémelines paard struikelde in deze tweede lus en ondanks dat het paard door de keuring kwam, besloten ze toch dat de blessures dermate erg waren om niet meer verder te rijden. Maarten die niet veel later aankwam, kreeg ook groen licht om te vertrekken voor de derde lus en toen hij klaar stond om te vertrekken voor deze lus, kreeg het paard te kampen met een kramp tgv de weersomstandigheden. Het had dus ook geen zin om verder te rijden en ook zij gaven dus op. Slechts de helft van alle starters hier zouden de meet bereiken...

Ook in de CEI1*90km hadden we twee leden die van start gingen. Maar ook hier was het niet allemaal rozegeur en maneschijn... Raoul Ronsmans besloot al na 1 ronde om Des d'Avril terug te trekken ondanks goede cijfers, maar hij vond dat zijn paard niet goed aanvoelde en wilde haar niet tot het uiterste drijven.
Gelukkig hadden we ook Sammy Seigers mee...

Sammy startte hier met L.I. Krezus en probeerde goed in de wedstrijd te zitten door steeds zo goed mogelijk voorin post te vatten. Zonder moeite wisten ze hun positie vooraan te verdedigen. De laatste ronde gingen ze nog met 3 de strijd aan voor de 2de plaats, voor de overwinning zouden ze net 2 minuutjes te laat komen...
Sammy moest ongeveer een minuutje goedmaken op twee andere Belgen. Samen zouden ze er een razend sannende laatste lus van 25km van maken. Ze reden deze samen aan 21km/u om samen in de laatste bocht te verschijnen in een sprint met drie voor de zilveren plaats. Sammy dwong zijn plaats goed af, maar voor de laatste bocht van 90° zat zijn paard in de verkeerde galop en moest wat inhouden. Na de bocht moest hij dan opnieuw accelereren wat L.I. Krezus nog goed deed. Echter deze inspanning zal hem net wat zuur opbreken in de laatste decameters van de sprint want net voor de meet wisten zijn concurrenten hem nog net te passeren. Een ontzettend spannende sprint en een dit mooie prestatie van Sammy die lef heeft getoond in zijn wedstrijdaanpak en hier ook voor beloond wordt!

Voor wie de sprint wil bekijken:

https://www.facebook.com/dim.ernst.3/videos/244124979282600/

De volledige uitslagen zijn terug te vinden op http://www.enduranceresults.info/endurance-team-styria/results-2016

 

Ondanks de magere voorinschrijvingen stonden er voor de nationale proeven alleen al toch 70 combinaties aan de start in Villers-Poterie. Daarmee doen ze veel beter dan de vorige editie. Ook van onze club waren er meerdere leden aanwezig en bij deze zetten we hen eventjes in de bloemetjes.

Op het stukgereden parcours door de CEI van daags voordien in het henegouwse dorpje, stonden 6 deelnemers aan de start van de 80km. Onder hen ook 1 Teamgenoot van Peter Van den Brempt. Hij startte hier voor het eerst op deze afstand en reed zoals het hem betaamt: zonder scrupules. Zo pakte hij al meteen van aan de start de wedstrijd in handen en legde een hoog tempo op. De anderen wilden of konden dit niet volgen en zo reed Peter met enkel zichzelf als concurrent onverstoorbaar naar de meet. Hij won deze wedstrijd met bijna een uur voorsprong op de eerstvolgende concurrent aan 15,63km/u. Van de 6 starters kwam amper de helft aan.

In de 60km was bijna de helft van de starters in het blauw getooid. Raoul Ronsmans (Vodka de Plouvorn) kwam als beste voor de dag en behaalde een tweede plaats op enkele puntjes van de winnaar. Kurt Sterckx haalde met Isaura van de Witte Poort de 5de plaats binnen. Maarten Stillaert (White Socks DA), Danny Droghini (GE Saroum) en Sammy Seigers (Sultan de Alborada) reden buiten competitie.

Kristien Leekens (Nassal) en Emile Colling (Erteki C.L.) startten als enige Teamgenoten in de 40km. Zij wisten zich bovenaan te klasseren met respectievelijk de 4de en 6de stek.

Werner Bruyninckx (Kalyf Badia) startte voor het eerst in Wallonie en zal dit lang heugen, hij reed immers mis waardoor hij gediskwalifieerd werd.

Tot slot nog 4 leden in de 20km met als hoogst gerangschikte Liesje Deneyer met Eaunoire Galadin op de 4de plaats. Luk Heylen en Renoo waren goed voor de 15de plaats. Kris Goyens en Noble Arab KA gingen net wat te snel waardoor ook zij niet in het klassement zijn opgenomen.
Jan Seykens startte met Malajka buiten competitie.

De volgende CEN is deze in Mont-le-Soie op 15 mei. Hetzelfde weekend starten enkele leden op de CEI in Ermelo (NL).

Voor de volledige uitslagen, klik hier

De eerste van 4 CEI's in België vond afgelopen weekend plaats in Villers-Poterie. Daar zorgden de familie Houassin voor een weekend vol endurance met op zaterdag 30 april en zondag konden de nationale ruiters dan hun hart ophalen.

De slechte weersomstandigheden de dagen voor de wedstrijd en ook de dag van de CEI zelf, maakten dat deze zoal moeilijke wedstrijd door de ondergrond er niet makkelijker op werd door de vele modder. Echter, lijkt dit nergens uit de uitslagen. De snelheden die in alle proeven werden behaald doen monden openvallen. Een dig is zeker, en dat is dat de kwaliteit van paarden en ruiters optimaal was, mede door het feit dat de CEIYJ2*120km tevens het BK voor junioren was en op de CEI1*90km werd ook het BK voor 7-jarige paarden gereden. In deze kampioenschappen hadden we geen leden aan de start, maar er startten wel drie dappere amazones in de CEI's om onze clubkleuren te verdedigen.

Hilde Jacobs startte met Dior als enig Teamgenoot in de CEI2*120km. Hilde reed een zeer degelijke eerste 100km. Ze hing steeds rond de 4de positie. Allers leek onder controle tot bij de keruing voor vertrek van de laatste lus. De dierenartsen vonden Dior dan niet meer 100% lopen en besloten haar niet opnieuw te laten vertrekken. Een domper op de feestvreugde voor Hilde en team om vroegtijjdig de race te moeten verlaten.

Gelukkig stonden er nog twee andere kranige dames aan de start in de CEI1*90km. Beiden kwamen ook met andere paarden aan de start dan we zouden verwachten. Bij Veerle Goossens was het plan opgevat om te starten met Akrevpa's Adisha, echter had deze laatste een blessure opgelopen op stal en werd er dan maar geopteerd om Limaya El Future aan de start te brengen. Alhoewel deze dus niet 100% klaar was, wisteen ze toch de volledige afstand uit te rijden. De eerste ronde wisten ze nog als eerste aan te bieden in de Vetgate, maar toen de snelheid werd opgetrokken, besloot Veerle toch om niet mee te gaan. Uiteindelijk zou ze 14de worden aan een gemiddelde van 17,7km/u.
Zoals geschreven, stond ook Anne Cuvelier (foto) ook niet met haar talent Francesca aan de start. Dit paard kampt immers met de nasleep van de ziekte van lyme en het valt af te wachten of deze merrie nog terug kan keren in de sport. Zo heeft Anne Warlinka opnieuw klaargestoomd voor een nieuw seizoen. Door pech stond deze merrie ook al 2 jaar aan de zijlijn. De bedoeling was dus om de 2*-kwalificatie opnieuw te bevestigen. En zo geschiedde. Anne reeds een progressieve wedstrijd door elke ronde een tandje bij te steken. Uiteindelijk reeds ze de wedstrijd uit aan een gemiddelde van 18,2km/u, goed voor de 12de plaats.

Meer foto's van de CEI in Villers-Poterie vind je hier.

Sponsors

Logo lsd_arabians_kleur logoenkelnaam