Na de afgelasting van onze wedstrijden, kregen we van binnen- en buitenlandse ruiters meermaals de vraag of Team Elite deze mooie wedstrijden te Bierbeek en Lanaken dan toch niet zou willen inrichten omdat het verlies voor de Belgische endurancesport zo groot was. Na de recente annulaties van de CEN’s in Thy-le-Chateau en Frenois, waarbij de Belgische kalender gedecimeerd is tot amper 13 wedstrijden, heeft Team Elite in samenspraak met Sat-Elite Lanaken, besloten om de drukst bezochte wedstrijd van 2014 en 2015 toch terug deels op de kalender te zetten in  2016.

De voornaamste reden die ons tot deze beslissing gebracht heeft, is het feit dat het zonde zou zijn om de groei van de Belgische Endurance van de laatste jaren, teloor te laten gaan door een schraler wordend aanbod van nationale wedstrijden.

Het gekende probleem -dat initieel de oorzaak was voor het afgelasten van onze wedstrijden in Bierbeek en Lanaken- blijft en dat is de CEI in Brussel in augustus. Daarom zal Team Elite aan de KBRSF opnieuw een aanvraag indienen om enkel de CEN op zondag 31 juli 2016 op te nemen op de kalender, dus zonder de CEI.
Deze aanvraag is onder voorbehoud van het verkrijgen van de nodige vergunningen, maar vanaf heden zullen we dus alles in het werk stellen om opnieuw een kwalitatieve wedstrijd in Lanaken te organiseren.

Uiteraard houden we jullie op de hoogte van verder nieuws betreffende dit evenement via deze website en natuurlijk ook onze Facebookpagina.

We hopen jullie dan weer massaal te mogen verwelkomen op onze wedstrijd in Lanaken!

Net als we dachten dat we van de winterkou verlost waren, kregen de deelnemers van de CEN in Spa op 17 april j.l. een staaltje van de aprilse grillen met hagel, wind en af en toe een lentezonnetje. Daarboven op komt nog dat daags voordien het er stevig geregend had, wat maakte dat het sowieso al stenige parcouers, er nu ook veel modderpartijen te doorwaden vielen.
Met net geen 100 deelnemers aan de start, kunnen de organisatoren alsnog terugkijken op een geslaagde dag. Van deze 99 starters, moesten er 12 onze clubkleuren hoog houden.

De 80km werd bemand door 8 combinaties waarvan 3 clubgenoten. De snelle aanvangsfase, maakte dat er al snel grote verschillen opgetekend werden. De eerste ronde bevonden er zich 2 leden in de kop van de wedstrijd. David Permentier (El Majied de Alborada) en Maarten Stillaert (LSD Marius). Deze laatste moest de snelle kopgroep laten gaan door een langere recuperatietijd na 30km. Zo bevond David zich samen met twee concurrenten in de punt van de koers. De resterende kopgroep van drie bleef tot het eind samen. David wist na 80km zijn paard als tweede aan te bieden en wist zo de tweede plaats te verzilveren aan een snelheid van 16,14km/u.
Maarten reed de tweede en derde ronde alleen op een korte afstand van de kopgroep en moest op een kleine 10 minuten vrede nemen met de 4de stek.
Ook Jan Seykens verkoos zijn eigen wedstrijd te rijden en zich niet te laten meeslepen in het strijdgewoel. Hij reed zijn 80km dan ook zonder zorgen uit en werd 5de.

Door gebrek aan clubgenoten in de 60km, kunnen we onmiddellijk doorgaan met de 40km. Hier stonden 5 Teamgenoten aan de start waarvan er drie reden als training, Wim Pauwels (AR Jabbar), Lia Verhoeven (Hamdi DA) en Anne Cuvelier (Warlinka). Uiteindelijk wist enkel Kurt Sterckx zich te plaatsen met Isaura van de Witte Poort. Hij kon huiswaarts keren met een 7de plaats.

Ook in de 30km vinden we enkele van onze leden terug. Het duo Peter Van den Brempt met Paradoxus en Nancy Van de Walle met Perla. Zij finishten respectievelijk op plaatsen 2 en 9.

Tot slit nog 2 Teammaats in de 20km waarvan Dorien Van de Wiele (Arcan) buiten wedstrijd reed. Marie Van Laer heeft de smaak nu helemaal te pakken en deed het in haar tweede wedstrijd net wat beter dan bij haar debuut. Ditmaal finishte ze met LI Kalinka op een mooie 15de plaats. Binnenkort zien we dit duo schitteren in de 30km.

Voor de volledige uitslagen, klik hier.

Zondag 10 april stond de tweede wedstrijjd van het seizoen gepland. Opnieuw een wedstrijd van onze collega's van de VLAR, ditmaal te Schilde. De tweede wedstrijd van het seizoen zou uiteindelijk een mooi aantal van 90 deelnemers lokken die hun kilometers afmaalden onder een stralend lentezonnetje.
Het parcours is weing technisch, maar grotendeels op zachte zandwegen en slalomt langs de antitankkanalen, ontelbare bunkers en de aandachtige ruiter zal misschien we een schildpad gespot hebben in het water... Enkel de vele joggers in de voormiddag zorgden voor veel drukte op het parcours.

De 80km werd vooral bevolkt door Waalse deelnemers, maar toch ook 2 Teamleden aan de start. De wedstrijd verliep chaotisch, maar beide amazones konden zich tocht moeiteloos klasseren. Ingrid Celen deed dat met de jonge Semini van de Riethoek aan 15km/u en werd zo 6de. Nancy Van de Walle en Oslo reden er 10 minuutjes langer over dan Ingrid, en finishte zo nog net binnen de top 10.

De 60km kon rekenen op 4 combinaties waarvan 1 buiten wedstrijd. Voor Freddy Meurrens was het dus zaak om te slagen in zijn proef met Nibbles KH om op het podiumb te staan. Uiteindelijk mocht hij zelfs het zilveren trapje bestijgen.

Zoals we al vaker gemerkt hebben is de 40km de drukst bezette kwalificatiereeks. Dit was afgelopen weekend ook niet anders. Meteen stonden ook hier de meeste leden aan de start. De best presterende Blauwbloes was Annemie Van Den Bossche die voor het eerst aan de start van een wedstrijd kwam met haar nieuw paardje Zafiro de la Penze. Een knappe 5de plaats ondanks het te snel rijden doet ons vermoeden dat ze een toppaardje heeft. Luk Heylen (Renoo) en Robert Alain Saey (Beegee) volgden in haar spoor met respectievelijk plaatsen 6 en 7.
Voor Raoul Ronsmans was het een kwalificatiewedstrijdje met Vodka de Plouvorn. Zij slaagden in hun opzet en behaalden nog een mooie 10de plek. Sien Buedts ondervond ook geen noemenswaardige problemen met haar hengst El Shah Yum Yum en strandde op een 13de plaats.
Bruno Van Gestel (Berezig), Jan Seykens (Idris) en Maarten Stillaert (White Socks DA) reden deze afstand als training.

Opnieuw stond de familie Lambeir-Rix garant voor podiumplaatsen. Om het seizoen te starten en de kwalificatie te behalen voor Lisa Lambeir, startten moeder en dochter ditmaal in de 30km. Hetty Rix (Safyah) en Lisa Lambeir (Prince Apsis) stranden met een gelijk aantal punten ex aequo op de tweede plaats. Voor Dorien Van de Wiele was het zaak om de kwalificatie veilig te stellen van Vadrouil de Plouvorn. Dit lukte prima met een knappe zesde plaats.

Tot slot mogen we afsluiten met een overwinning in de 20km. daar zorgden Els Vantroyen en Simba voor. Vader Leo moest zijn meerdere erkennen in zijn dochter en werd met Moreno toch nog knap 5de. Ellen Bollaerts begeleide enkele nieuwkomers in de sport op de rug van Opium en werd zo 14de. Marie Van Laer startte onder begeleiding van enkele leden van de club in haar allereerste endurancewedstrijd en deed dit voortreffelijk. Marie en LI Kalinka werden mooi 17de en dat proeft voor hen alvast naar meer. In haar kielzog vinden we Kris Goyens met Noble Arab op plaats 18. Johan Wijns startte ook voor het eerst met de jonge Popodom en snelheid was bijezaak voor hen, wel de ervaring voor hun paard. Zo reden ze de afstand proper uit, maar werden uitgesloten wegens te traag gereden.

Deze week start ook het seizoen aan de andere kant van de taalgrens in Spa. Hier starten ook een tiental leden waarvan geen onbelangrijk aantal in de hoogste proef.

Voor de volledige uitslagen van de CEN Schilde, klik hier.

Na een warme en natte winter, zijn we dan eindelijk van start kunnen gaan met het nieuwe enduranceseizoen. Voor de meesten was dit de CEN in Helchteren, maar ons Teamlid Peter Bastijns startte reeds op 19 februari zijn seizoen en met succes.

Peter Bastijns startte met Ballantine 50 in het Portugese Alcaçóvas in de CEI2*120km. Met een ruime voorsprong op zijn concurrenten kwam Peter over de meet na 120km met een gemiddelde snelheid van 16,2km/u en behaalde daarmee zijn eerste zege van het seizoen.

Maar zoals gezegd, moest het dan in België allemaal nog beginnen. De CEN Helchteren wqs de eerste nationale wedstrijd van het nieuwe jaar en dit jaar werd deze ingericht door de VLAR. Met 87 combinaties aan de start, bleven ze net onder de kaap van 90 starters en ver onder de opkomst van wat er van een openingswedstrijd verwacht kan worden. 17% onder hen kwamen deze wedstrijd ook rijden als training en reden dus buiten wedstrijd.
Van deze 87 deelnemers vonden we natuurlijk ook heel wat Teamgenoten terug, 22 om precies te zijn, ofwel een kwart. Hieronder geven we hun prestaties weer:

In de hoogste reeks over 80km hadden we maar 1 clubgenoot aan de start met Peter Van den Brempt die zijn eerste 80km ooit startte. De eerste ronde verliep alles naar wens, ondanks het zware parcours van diep zand en natte stukken door de regen van de laatste weken. Dit in combinatie met een strakke gure voorjaarswind die de gevoelstemperatuur sterk naar beneden duwde, zorgden voor wat uitsluitingen omwille van onregelmatig lopen of metabool. Ook voor Peter, die de tweede ronde even verloren reed, moest daarmee het gelag betalen. Whinney Dragon werd na de tweede lus uit wedstrijd gehaald omwille van slechte recuperatie. Zo hadden we jammer genoeg geen leden aan de meet in de 80km waarin Peter als enige Vlaming aan de start stond. De overwinning ging naar de Waalse Evrard Dominique met Zwambi des Sauvlons aan 16,61km/u.

Gelukkig wat meer leden aan de start in de 60km met 5 combinaties waarvan er slechts 2 in wedstrijd meereden. Freddy Meurrens zette hierin de beste prestatie neer met een tweede plek voor hem en Nibbles Kh op amper 3 puntjes van de winnaar.

Normaal gezien is de 40km de drukst bezochte reeks, maar nu stonden er maar 13 deelnemers aan de start, onder hen 2 leden waarvan wederom 1 buiten competitie. Luk Heylen ondervond geen problemen en finishte met Renoo op een 6de plaats.

In de 30km vinden we dan weer 7 Teamleden terug waarvan 2 buiten wedstrijd. Raoul Ronsmans (Vodka De Plouvorn, 7de plaats), Kurt Sterckx (Isaura van de Witte Poort, 11de), Werner Bruyninckx (Kalyf Badia, 13de) en Sien Buedts (El Shah Yum Yum, 14de stek) stonden allen aan de start met als doel de kwalificatie van hun viervoeter veilig te stellen en allen slaagden ze in dat opzet. Maaike Mafranckx startte Zeno voor deze eerste wedstrijd van het jaar in deze lagere reeks en werd zo nog 8ste.

Tot slot hebben we nog de kennismakingsreeks van 20km waar gelukkig wel een behoorlijk aantal deelnemers in actie kwamen met 26 combinaties. Onder hen ook 7 van onze club. De familie Vantroyen presteerde van hen het beste met een 4de plaats voor Leo en Moreno. Dochter Els werd met evenveel strafpunten 5de met haar jonge Simba.
Kris Goyens finishte nog net in de top 10 met de 6-jarige Arabier Noble Arab. Julie Lauwers (Chester), Ronny Ulenaers (Asmany) (foto boven), Liesje Deneyer (Ayla) en Dorien Van de Wiele (Ybn) eindigen het reeksje leden met de respectievelijke plaatsen 17, 19, 22 en 23.

De volgende afspraak voor de meesten onder ons zal de CEN in Schilde zijn op zondag 10 april en op 17 april de opening van het Waalse luik met de CEN in Spa.

Voor de volledige uitslagen van de CEN Helchteren, klik hier.

Sponsors

Logo lsd_arabians_kleur logoenkelnaam