Met 96 deelnemers werd er in Lichtaart afgelopen weekend afscheid genomen van het Belgische enduranceseizoen. Onze leden zullen de komende weken echter nog wel heel actief zijn op het internationale toneel, te beginnen dit weekend met de CEI in Madine (F).
Maar laten we eerst eens een kijkje nemen hoe de Blauwbloeen het gedaan hebben in de Antwerpse Kampen.

De 80km kon op een grote belangstelling rekenen met maar liefst 30 combinaties aan de start. Velen onder hen, waarvan ook 6 van onze leden, kwamen om op de valreep van het seizoen nog een kwalificatie te behalen. Zij reden met zijn zessen in de achterste gelederen van het peleton. Uiteindelijk wisten ze op één na allen de kwalificatie veilig te stellen met de volgende rangschikking, respectievelijk van plaatsen 21 tot en met25: Sophie Kerkhove (Jordin), Goele Meulemans (Bess-Dancer), Fausto Janssen (Ak El Akbar), Liesje Deneyer (Nubay Kossack) en Sammy Seigers (Sultan de Alborada).
Doch hadden we ook 3 Teamleden die er vol voor gingen. Zij hebben de wedstrijd mee hard gemaakt en wisten zich allen te plaatsen in de top 5.
Albert Ringelé had het aangekondigd dat hij voor een goed klassement zou rijden en hij heeft woord gehouden. Al vanafg de eerste ronde werd er de fors in  gevoerd en ontstond er een kopgroep van 5 man sterk. Onder hen dus Albert Ringelé met White Socks DA, Sofie Ven met Diablo en Danny Droghini met GE Saroum die eigenlijk gewoon een training kwam afwerken voor de CEI in Fontainebleau.
De eerste twee rondes, ofwel 60 kilometer, bleef de kopgroep min of meer bij elkaar. De recuperatie na de tweede lus zou belangrijk worden voor de verschillen die de laatste lus zouden moeten worden goed gemaakt.
Zo vertrok Danny Droghini als tweede voor deze laatste lus met 3,5 minuten op de koloper. Het was al snel duidelijk dat zijn paard de snelste en beste was in wedstrijd, want zelfs met het missen van een pijltje, had hij na 5 kilometer de achterstand reeds weggewerkt. Daartoe probeerde hij dan ook de anderen los te rijden, wat ook lukte, maar zonder ze echt op grote achterstand te zetten.

Sofie en Albert konden het hoge tempo niet meer aan en reden onder hun tweetjes de wedstrijd vlotjes uit op een kleine 20 minuten van de winnaar. Albert werd knap 4de en Sofie sloot de top 5 af.

De overwinning zou dus gaan naar één van de 3 kolopers, maar vermits het geen sprint was, maar wel een Vetgate-finish, zou de snelst recupererende winnen. En net als de eerste twee rondes was het de Waal Cohard die hier het best voor de dag kwam. Hij won aan een gemiddelde van 18,37km/u.
Danny en Saroum konden zich snel erna ook aanbieden en kunnen met een tweede plaats spreken van een geslaagde training.

In de 60km was er een strijd in de strijd. Zo kon Lisa Van Gestel mits een goed klassement in de 60km en mits een offday van Shari Lambeir in de 40km het jeugdklassement nog winnen. Lisa Van Gestel startte echter met een paard dat voor de eerste maal in de 60km uitkwam. Doch reden ze een verdienstelijke wedstrijd en werd ze met Voivod de Crouz nog zesde.
Ook Maaike Mafranckx kwam in deze proef aan de start met Zeno, zij deden het rustig aan en wisten dan ook moeiteloos de wedstrijd uit te rijden met een negende stek.

Het was dus zaak voor Shari Lambeir om eerst en vooral uit te rijden in de 40km en liefst met een goed klassement. Ook nu weer stond er echter geen maat op Josse Binst met Radja. Zij wonnen deze proef met verve ook al waren ze reeds zeker van de eindoverwinning van de Flanders Cup voor de start. 
Op de tweede plaats hebben we dan Shari die met een knappe tweede plaats met Prince Apsis, ook de jeugdcup voor de eerste maal op haar palmares mag bijschrijven en zo kan terugblikken op een fantastisch seizoen. Mama Hetty Rix strandt niet veel verder met een 4de plaats voor haar en Safyah.
Emile Colling wist zich met Nassal op een 14de plaats te kwalificeren. En ook de jarige Jan Seykens deed dat, maar buiten wedstrijd, met Idris.

In de 30km startte Josephine Jammaers voor de eerste maal op deze afstand. En al meteen geeft ze de rest het nakijken met haar bonte merrie Siggy. Haar levensgezel Karst Van Coillie finishte ook knap op het podium met een derde plaats dankzij Fenga KD.
Raoul Ronsmans kwam ook een nieuw paard Isaura van de Witte Poort kwalificeren en behaalde meteen een 4de plaats. Ook Machteld Spieksma stond aan de start met Tops Beauty Bars en behaalde een 6de stek in het eindklassement.

Maar liefst 10 combinaties van onze club aan de start in de 20km, goed voor 1 pdoiumplaats dankzij Mireille Wils met Bianca op een tweede plaats. Ellen Bollaerts kwam tweemaal aan de start; eerst met Marabou LS waarmee ze 6de eindigde en vervolgens met Karaat, goed voor de 13de plaats. Robert Saey (Beegee) werd 8ste. Ondanks de verbouwingen aan zijn kapsalon, kon Werner Bruyninckx toch starten met Kalyf Badia en een 11de plaats behalen.
Lieve De Witte (Cheyenne), Ronny Ullenaers (Ashri's Asmany), Sien Buedts (El Shah Jum Jum) slaagden ook allen in deze reeks op plaatsen 14, 20 en 21.

Voor de volledige uitslagen, klik hier

Het was pas enkele weken voor de wedstrijd in Virton dat de organisatoren nog een CEI2*120km op de kalender plaatsten. Zo konden zij die dat wilden, nog in eigen land de nodige kwalificaties behalen. In de CEI's startten uiteindelijk 2 Teamleden van de 24. Nationaal trokken 6 Blauwbloezen naar de Gaume op een totaal van 56 combinaties.

Het was ondertussen eventjes geleden dat onze leden in aktie kwamen op Raoul Ronsmans (Des d'Avril) en Maarten Stillaert (LSD Ravella Rosa) na die beiden startten op de CEI in Monpazier (F) maar voor geen van beiden werd dit een succes.

Hopen dus dat we in Virton beter voor de dag zouden komen. In de CEI2*120km was het opnieuw Maarten Stillaert die van start ging als enig Teamgenoot in deze proef. Ditmaal startte hij met de 8-jarige LSD Marius met als enige doel de kwalificatie binnen te halen. Daartoe startte hij een drietal minuten na de massastart om geen overbodige energie te verspillen. Op ongeveer 10km kwamen ze dan aansluiten bij een nog steeds voltallig peloton dat snel nadien uit elkaar zou vallen. Zo vormden zich verschillende kleinere groepjes en Maarten zou de ganse wedstrijd in het gezelschap van Hilde Jacobs vertoeven. De eerste lus over 40km verliep vlekkeloos en dit duo wist dan ook in de eerste Vetgate tijd goed te maken en zo het groepje voor zich in te halen.
De tweede lus verliep gelijkaardig als de eerste met constante snelheid en snelle recuperatiewaardes. De derde lus van 70 tot 100km zou de zwaarste zijn, maar deze was vooral de minst mooie en minst lopende met moeilijkere ondergrond. Dit maakte dat de snelhjeid daar een duik nam, maar de laatste lus werd het tempo weer wat opgedreven. Nog steeds samen met Hilde, reed Maarten de voorlaatste kilometer in tot op het moment dat 2 achterliggende amazones zeer dicht naderden. De Bahreinse maakte de sporng voorwaarts en Maarten ging zij aan zij met haar voorop rijden, Hilde en de Franse amazone bleven achter. Zo werden de 2 laatste kilometers nog in een gezapig galopje afgelegd met de laatste 100 meter een kleine versnelling van Maarten. Deze versnelling was voldoende om de Bahreinse (die overigens met JJ Elektra reed van Teamgenoot Raoul Ronsmans) af te houden en met een kleine voorsprong de sprint te winnen. Maarten finishte zo als 3de aan een snelheid van net geen 15km/u.

In de CEI1*100km verging het Teamgenoot Veerle Goossens met Quorem net wat minder goed. Zij kreeg in de eerste ronde af te rekenen met dubbele pech, tot tweemaal toe verloor zij een ijzer en besloot dan na 40km de handdoek te gooien en op te geven daar haar achterstand met de rest van het pak veel te groot was geworden.

De meeste leden kwamen aan de start in de CEN80km met in totaal 4 combinaties. Voor Wim Pauwels was dit een voorbereiding op zijn volgende CEI met AR Jabbar. En deze laatste toonde zijn bloedvorm. De eerste ronde legde zij af aan 16,5km/u in het gezelschap van 2 medevluchters. Echter de tweede ronde trok Wim de snelheid een klein beetje op en dat was voldoende om helemaal alleen aan te komen en zijn eerste achtervolger meteen meer dan een kwartier weg te zetten. Wim won dus overtuigend met een gemiddelde snelheid van 16,8km/u.
De 3 andere leden startten met andere ambities: kwalificaties veilig stellen. Voor Dorien Van de Wiele (Uppercut Fatal) en Liesje Deneyer (Semini van de Riethoek) verliep dat vlotjes. Zij werden respectievelijk 13de en 14de aan een snelheid van ongeveer 12km/u. Echter voor 1 combinatie was het verdict na 80km hard. Ingrid Celen moest na 2 rondes vernemen dat Extero J wordt afgekeurd op de gangen.

Tot slot hadden we nog 2 Teamgenoten in de 30km met man en vrouw Emile Colling en Kristien Leekens. Na problemen op het parcours moest Emile zijn paard Naya de Strevaux terugtrekken. Maar Kristien ging door en dat loonde. Zij werd met Nassal overduidelijk eerste in deze reeks.

Volledige uitslagen:
- CEI2*: klik hier;
- CEI1*: klik hier;
- CEN: klik hier

Sponsors

Logo lsd_arabians_kleur logoenkelnaam