En het is weer voorbij... Lanaken was ook dit jaar weer de grootste endurance-organisatie van de Benelux. Met 55 combinaties in de CEI op zaterdag en 126 combinaties op de nationale proeven daags nadien. Dit zorgde voor een nieuwe recordopkomst voor onze wedstrijd met maar liefst 181 combinaties. Het was dus druk in het national park Hoge Kempen.

Zaterdags stonden de afstanden van 120 en 100km op de agenda. De CEI2* over 120km werd opgesplitst in een reeks voor senioren en een voor junioren en deze laatste gold ook als het BK voor deze leeftijdscategorie.

In de CEI2*, de koniginnenreeks van het weekend met 25 starters uit 6 verschillende landen, stonden ook 3 Teamleden aan de start. Raoul Ronsmans startte met JJ Elektra en mét ambities op een ereplaats. Bijna de ganse wedstrijd reed hij mee vooraan in de kopgroep samen met Davy Verhaeghe (de latere winnaar) en Sjeik Al Khalifa uit Bahrein. Echter de derde lus moest hij de rol vooraan lossen en in de laatste ronde kreeg hij nog te maken met materiaalbreuk wat hem wat plaatsen kostte. Uiteindelijk wist hi toch nog een 8ste plaats te behalen aan 17,4km/u.
Amper twee plaatsen verder, op een tiende plaats, maar wel bijna 3 kwartier achter Raoul, kwam Bruno Van Gestel met Berzig over de meet. Voor de regerend BK bij de 7-jarige paarden diende deze wedstrijd om zich te kwalificeren, maar een verstandige indeling van de wedstrijd en een getalenteerd paard zorgen dat zij in de voorste regionen van de uitslag verschijnen. Zij reden aan 15,8km/u.
De enige Blauwbloes die niet wist te finishen in deze reeks was Jan Seykens met Idris, voor hun stoptte de wedstrijd na 73km wegens onregelmatigheid bij het voordraven.

Bij de junioren geen leden van de club in aktie. Hier ging de overwinning naar amazone Dana Albenghadeer Aldoseri uit Bahrein met Presage de Crouz aan 17,6km/u. Derde en Belgisch kampioene werd Olivia Antoine met Raissika aan 17,5km/u.

De overwinning in de CEI1* was toch een beetje blauw gekleurd dankzij de overwinning van Martial Richelle met de ruin van Richard Pilaeis, Madjik de Rendpeine. Zij reden aan 18,25km/u en zette de eerste belagers op meer dan een kwartier.
Nog net in de top 10 vinden we ook nog Sofie Ven terug met Diablo. Zij slaagden voor het eerste een 100km-reeks en deden dat aan 15,9km/u. Op enkele seconden vinden we dan ook Albert Ringelé terug die -na vele inspanningen om White Socks DA terug op dit niveau te brengen na een zware blessure van het paard- zijn emoties niet de baas kon na hun kwalificatie.
OP plaats 14 nog iemand die blij was met de kwalificatie, Sammy Seigers die er L.I. Krezus toch weet te kwalificeren in een CEI. Zij reden aan 13,4km/u.

Geen tijd voor de organisatie om te recupereren want na een korte nacht was het drummen geblazen op de parking. In de 80km alleen al bijna 40 combinaties en samen met de andere ruiters in de nationale reeks werd zelfs ons nieuw terrein al te klein.

In de hoogste en drukst bezette reeks hadden we enkele leden die maar 1 doel voor ogen hadden: de kwalifictaie van ruiter en/of paard veilig stellen. Jammer genoeg slaagden slechts 4 van de 9 combinaties in dat opzet. De eerste in dat rijtje is Kurt Sterckx met Spootnick d'Avril. Hij reed aan 12,8km/u en dat resulteerde in de 22ste plaats, maar eerst en vooral in zijn 2de kwalificatie van een 80km. Opnieuw stond Sammy Seigers aan de start, ditmaal met Sultan de Alborada. Ook zij wisten te finishen en dat op een 25ste stek aan 11,33km/u.
Ingrid Celen bracht twee paarden uit op deze afstand, Extero J bereden door zichzelf en Semini van de Riethoek bereden door Liesje Deneyer. Zij gingen voor de laatste plaats, maar moesten deze helemaal aan het einde nog afstaan en zo werden ze respectievelijk 27ste en 26ste.

EnkelAnne Cuvelier aan de start als vertegenwoordigster van Team Elite, maar net na vertrek van de tweede ronde, vond ze haar paard Ali FR niet goed lopen en besloot ze terug te keren en op te geven.

Wel veel blauw in de 40km en dat resulteerde ook meteen in enkele podiumplaatsen. Josse Binst schoot ditmaal de hoofdvogel af en won met Radja deze proef. Hetty Rix moest niet onderdoen, maar strandde wel net op de tweede plaats met Safyah. Zij is er eindelijk in geslaagd om haar dochter te "verslaan", Shari Lambeir werd met Prince Apsis 4de. Luk Heylen en Reno staan ook nog stevig in de top 10 met een knappe 7de plaats. Verder in het klassement vinden we nog Maaike Mafranckx met Zeno op plaats 19, Dorien van de Wiele en Targhan DA werden 22ste en op de 25ste plaats Paulette Daniels met First Lady. Monique Ingels zag een quasi zekere podiumplaats verloren gaan na materiaalbreuk in de eerste lus en gaf op.

Tot slot de 20km met ervaren ruiters die hoog scoren, maar ook enkele nieuwkomers die voor het eerst aan dit avontuur begonnen. Alle Teamgenoten wisten zich te plaatsen.
Het werd zelfs een volledig blauw podium met Mireille Wils en Bianca die de eerste plaats bemachtigen. Els Vantroyen (Simba) en vader Leo (Moreno) vervolledigen het podium. Sien Buedts met El Shah Yumyum en Gerry  Van Emelen met Jhasmin halen plaatsen 7 en 8.
Ellen Bollaerts begeleidde een aantal jongeren van het "Endurance-kamp" in Lille Stables en behaalde zelf de 13de plaats met Surya DA. Machteld Spieksma en Tops Beauty Bars werden 14 en Alain Saey Robert met Beegee moesten het met plaats 18 stellen.
Tot slot 3 Teamgenoten die met succes hun allereerste endurance-ervaring hebben opgedaan met op de 21ste plaats Marie-Josee Frissen en LSD Zahrah. Ook Werner Bruyninckx (Kalyf Balia) en Ronny Ulenaers (Ashri's Asmany) ronden hun allereerste 20km ooit af met succes en werden respectievelijk 26ste en 27ste.

Met twee succesvolle organisaties in Bierbeek en Lanaken, die naar alle waarschijnlijkheid ook in 2015 de twee grootsten zullen zijn van het land, kan de club terugblikken op een geslaagd seizoen en ook op een gelukkige 10de verjaardag van de club. Maar het is nog niet gedaan, de laatste zaterdag van november, de 28ste, zullen we het jaar en decennium met de nodige luister afsluiten op de 10de Nacht van de Endurance met leuke verrassingen voor de aanwezigen. Noteer de datum dus alvast, meer info onder de rubriek "Activiteiten".

De volledige uitslagen kan u online terugvinden op:
- CEI: klik hier
- CEN: klik hier

Sponsors

Logo lsd_arabians_kleur logoenkelnaam