CEN Etalle 2016

Etalle is één van de wedstrijden in het mooie glooiende landschap van de Gaume nabij Aarlen. Het parcours loopt deels over dezelfde paden als deze van Virton in mooie bossen met goede ondergrond. Ondanks de verre verplaatsing, zijn er altijd wel leden van onze club die de schoonheid en goede organisatie weten te appreciëren en de verplaatsing maken. Ook afgelopen weekend stonden er 8 leden aan de start en dat is niet onopgemerkt gebleven!

Het merendeel van onze Teamgenoten startten in de 80km met maar liefst 5 combinaties op 18 starters. Deze proef werd verreden in 2 lussen van elk 39km en deze lussen verlopen over heel andere wegen dan de lussen van 20 en 30km, dat maakt dat het een heel eerlijke wedstrijd is daar dat in de 80km geen gebruik gemaakt kan worden van kwalifciatieruiters om gaten op voorliggers te dichten.
In de vroege ochtend werd er al een eerste keer overvloedig met regen gegoten en dat zou vooral in de loop van de voormiddag nog enkele keren zo zijn. Niet alleen de deelnemers en grooms waren door en door nat, ook het parcours werd op vele plaatsen omgetoverd tot een ijsgladde baan.

Om 9u30 werd het startschot gegeven voor de 80km en Peter Van den Brempt, Nam Ee Leloux en Bruno Van Gestel startten mee in de groep. Enkele minuten later vertrok ook Wim Pauwels en meer dan 5 minuten na de groepsstart overschreed ook Maarten Stillaert de startlijn. Daarmee waren alle Blauwbloezen, reeds doorweekt, vertrokken.
Al in de aanvangskilometers vertrok er een kopgroep van 3 met daarin Peter Van den Brempt met Whinney Dragon. Zij namen snel een voorsprong van enkele minuten. Na enkele kilometers stak Wim Pauwels met AR Jabbar de grote groep voorbij en reed in achtervolging op de kopgroep. Na een 6-tal kilometer kwamen ook Maarten en LSD Marius op dreef en ook zij passeerden net voor het eerste groompunt de groep in achtervolging op Wim.

Deze situatie zou lange tijd onveranderd blijven met variërende verschillen tussen de groepjes. Tot ongeveer halverwege de eerste lus toen Wim vond dat het tijd was om orde op zaken te stellen. Hij reed in geen tijd het verschil met de kopgroep toe en eens daar gekomen, versnelde hij nog tweemaal om de tegenstand ervan te weerhouden hem te volgen.
Zo kwam Wim na de eerste lus als eerste binnen en kon zijn paard ook als eerste aanbieden. De 3 leden van de oorspronkelijke kopgroep hadden wat meer moeite om hun paard te laten recupereren en voor 2 van de drie was het jammer genoeg al einde race na deze lus. Ook voor Peter was het verdict hard, zijn paard was een van de slachtoffers van het gladde parcours en liep niet meer zuiver.
Zo kwam Maarten als derde binnen, wat later gevolgd door de grote groep waar Bruno Berezig als snelste van allemaal kon aanbieden en zo als vierde terug mocht vertrekken. Ook nam Ee Leloux ondervond geen problemen om Santos door de keuring te loodsen.

Wim vertrok uiteindelijk met een 10-tal minuten voorsprong op de nummer twee, die op haar beurt 5 minuten voorsprong had op Maarten. Bij de start van de tweede lus ging Wim door op zijn elan. Maarten had na 3 km de tweede reeds bijgebeend en liet deze meteen ter plaatse en ging alleen in achtervolging op Wim. En hier speelde dan de uitstekende atmosfeer binnen onze club, want omdat men als team nu eenmaal sterker is dan alleen, werd er ook tactisch gereden. Zo milderde Wim zijn tempo omdat een Teamgenoot alleen in achtervolging was. Op 15km van de meet kwamen Wim en Maarten samen en reden de rest van de wedstrijd samen uit om de paarden wat te sparen.

Bruno volgde in de achtergrond, ook hij beende de vrouw die als tweede vertrokken was snel bij, maar hij kon een jagende groep achtervolgers niet afhouden en zo kwamen een aantal ruiters terug bij hem. Wetende dat Berezig de snelste recuperatie had van alle deelnemers, was het voor hem zaak om mee te gaan in deze groep en ze in de vetgate te verslagen.
Zo geschiedde, Wim en Maarten bleven voorop en konden respectievelijk AR Jabbar en LSD marius als 1 en 2 aanbieden. Op een tweetal minuten kon Bruno hetzelfde doen met Berezig waardoor het podium compleet blauw kleurde. Dat dankzij uitstekend Teamwerk en tactisch inzicht van de ruiters die elk hun paard perfect inschatte en zo het beste resultaat konden behalen. Alledrie reden aan een gemiddelde van ongeveer 16km/u.
Ongeveer 3 kwartier later kwam ook Nam Ee Lelouw succesvol over de eindmeet en plaatste zich met Santos op een 11de plaats, kwalificatie en opdracht geslaagd.

In de 60km reed Jan seykens een succesvolle training met Malajka.

Liesje Deneyer was met Steeling TS de enige Blauwbloes in de 30km en slaagde in de kwalificatieproef met een 14de plek.

En tot slot hadden we ook nog Veerle Goossens die een training reed als begeleiding van een junior in de 20km met Limaya El Future.

Voor de volledige uitslag klik hier