CEI & CEN Virton 2015

Het was pas enkele weken voor de wedstrijd in Virton dat de organisatoren nog een CEI2*120km op de kalender plaatsten. Zo konden zij die dat wilden, nog in eigen land de nodige kwalificaties behalen. In de CEI's startten uiteindelijk 2 Teamleden van de 24. Nationaal trokken 6 Blauwbloezen naar de Gaume op een totaal van 56 combinaties.

Het was ondertussen eventjes geleden dat onze leden in aktie kwamen op Raoul Ronsmans (Des d'Avril) en Maarten Stillaert (LSD Ravella Rosa) na die beiden startten op de CEI in Monpazier (F) maar voor geen van beiden werd dit een succes.

Hopen dus dat we in Virton beter voor de dag zouden komen. In de CEI2*120km was het opnieuw Maarten Stillaert die van start ging als enig Teamgenoot in deze proef. Ditmaal startte hij met de 8-jarige LSD Marius met als enige doel de kwalificatie binnen te halen. Daartoe startte hij een drietal minuten na de massastart om geen overbodige energie te verspillen. Op ongeveer 10km kwamen ze dan aansluiten bij een nog steeds voltallig peloton dat snel nadien uit elkaar zou vallen. Zo vormden zich verschillende kleinere groepjes en Maarten zou de ganse wedstrijd in het gezelschap van Hilde Jacobs vertoeven. De eerste lus over 40km verliep vlekkeloos en dit duo wist dan ook in de eerste Vetgate tijd goed te maken en zo het groepje voor zich in te halen.
De tweede lus verliep gelijkaardig als de eerste met constante snelheid en snelle recuperatiewaardes. De derde lus van 70 tot 100km zou de zwaarste zijn, maar deze was vooral de minst mooie en minst lopende met moeilijkere ondergrond. Dit maakte dat de snelhjeid daar een duik nam, maar de laatste lus werd het tempo weer wat opgedreven. Nog steeds samen met Hilde, reed Maarten de voorlaatste kilometer in tot op het moment dat 2 achterliggende amazones zeer dicht naderden. De Bahreinse maakte de sporng voorwaarts en Maarten ging zij aan zij met haar voorop rijden, Hilde en de Franse amazone bleven achter. Zo werden de 2 laatste kilometers nog in een gezapig galopje afgelegd met de laatste 100 meter een kleine versnelling van Maarten. Deze versnelling was voldoende om de Bahreinse (die overigens met JJ Elektra reed van Teamgenoot Raoul Ronsmans) af te houden en met een kleine voorsprong de sprint te winnen. Maarten finishte zo als 3de aan een snelheid van net geen 15km/u.

In de CEI1*100km verging het Teamgenoot Veerle Goossens met Quorem net wat minder goed. Zij kreeg in de eerste ronde af te rekenen met dubbele pech, tot tweemaal toe verloor zij een ijzer en besloot dan na 40km de handdoek te gooien en op te geven daar haar achterstand met de rest van het pak veel te groot was geworden.

De meeste leden kwamen aan de start in de CEN80km met in totaal 4 combinaties. Voor Wim Pauwels was dit een voorbereiding op zijn volgende CEI met AR Jabbar. En deze laatste toonde zijn bloedvorm. De eerste ronde legde zij af aan 16,5km/u in het gezelschap van 2 medevluchters. Echter de tweede ronde trok Wim de snelheid een klein beetje op en dat was voldoende om helemaal alleen aan te komen en zijn eerste achtervolger meteen meer dan een kwartier weg te zetten. Wim won dus overtuigend met een gemiddelde snelheid van 16,8km/u.
De 3 andere leden startten met andere ambities: kwalificaties veilig stellen. Voor Dorien Van de Wiele (Uppercut Fatal) en Liesje Deneyer (Semini van de Riethoek) verliep dat vlotjes. Zij werden respectievelijk 13de en 14de aan een snelheid van ongeveer 12km/u. Echter voor 1 combinatie was het verdict na 80km hard. Ingrid Celen moest na 2 rondes vernemen dat Extero J wordt afgekeurd op de gangen.

Tot slot hadden we nog 2 Teamgenoten in de 30km met man en vrouw Emile Colling en Kristien Leekens. Na problemen op het parcours moest Emile zijn paard Naya de Strevaux terugtrekken. Maar Kristien ging door en dat loonde. Zij werd met Nassal overduidelijk eerste in deze reeks.

Volledige uitslagen:
- CEI2*: klik hier;
- CEI1*: klik hier;
- CEN: klik hier